7 Tips om te shoppen on a budget
7 Tips om te shoppen on a budget

In deze tijden van economische onzekerheid is het begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over hun financiën. Nu de kosten voor levensonderhoud steeds hoger worden, kan het moeilijk zijn om te besparen op de dingen waar we van houden. Wil je er nog steeds leuke producten, kledij of gadgets kopen zonder fortuinen uit te geven? Kijk dan tijdens Eco Wednesday rond en krijg 24u lang kortingen bij 200 Belgische duurzame webshops. In dit artikel vind je enkele slimme tips om te besparen:

 1. Duurzaam shoppen: Goedkoop is vaak duurkoop. Duurzame producten en materialen gaan vaak langer mee en kan je hergebruiken. Hierdoor kom je goedkoper uit! Bijvoorbeeld wasbare make-updoekjes. Zelfs met water en elektriciteit van je wasmachine kom je veel goedkoper uit dan watjes of make-up doekjes. Je bespaart bovendien in je restafvalzak en je draagt bij tot het milieu. Als je producten van een Belgische webshop komen, koop je ook nog eens lokaal. WIN WIN! Op Eco Wednesday krijg je tot 30% à 50% korting op duurzame Belgische webshops.

 2. Koop tweedehands. Het kopen van tweedehands is dé oplossing om geld te besparen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verminderen. Veel tweedehandswinkels bieden hoge kwaliteit aan voor een fractie van de prijs die je zou betalen in een reguliere winkel. Bovendien kun je vaak unieke items vinden die niemand anders heeft. Als je online shopt, overweeg dan zeker eens platforms zoals Vinted. Zo’n online webshops bieden een enorm assortiment aan tweedehands kleding, schoenen en accessoires, vaak tegen scherpe prijzen.

  • Benieuwd hoe je het best te werk gaat tijdens het tweedehands shoppen? Lees dan hier verder.

 3. Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen. Kijk regelmatig uit naar kortingen en aanbiedingen bij je favoriete winkels. Veel winkels bieden kortingen aan nieuwe klanten, op speciale dagen of tijdens een uitverkoop. Een belangrijke tip om altijd op de hoogte te blijven van de laatste aanbiedingen en kortingen, is om je in te schrijven voor nieuwsbrieven. Zo krijg je vaak unieke codes of kortingen toegestuurd per post of in je mailbox. Volg ook zeker je favoriete winkels via hun sociale media-accounts, waar vaak giveaways of dergelijke acties worden georganiseerd.

  • Daarnaast kun je ook gebruik maken van cashback websites. Deze websites geven geld terug voor je aankopen bij bepaalde winkels. Het loont dus de moeite om te kijken of je je favoriete winkel terug kunt vinden op zo'n cashback website.

 4. Verzorg je kleding goed. Een andere manier om geld te besparen op kleding is ervoor zorgen dat je kleding lang(er) meegaat. Was je kleding daarom op de juiste manier en volg de wasvoorschriften op het label. Hiermee voorkom je dat kleding krimpt of verkleurt. Gebruik wasverzachter (maar niet te veel) om je kleding zacht te houden en investeer in een kledingroller om pluizen en stof te verwijderen. Door je kleding goed te verzorgen, gaat het langer mee en hoef je minder vaak nieuwe kleding te kopen.

 5. Investeer in tijdloze stukken. Wanneer je investeert in tijdloze stukken, zul je minder snel geneigd zijn om geld uit te geven aan nieuwe kleding. Een mooie, goed passende jeans en een kwalitatief hoogwaardige jas gaan jarenlang mee en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende outfits. Kijk dus uit naar kledingstukken die een tijdloze uitstraling hebben en van hoge kwaliteit zijn. Het is het geld zeker waard.

 6. Ruilen.  Het ruilen van kleding of speelgoed bespaart je niet enkel geld, maar het kan ook een duurzame oplossing zijn. Door te ruilen, voorkom je dat deze in de vuilnis belanden én vermindert de vraag naar nieuwe producten. Je kan bijvoorbeeld een ruil organiseren met vrienden of familie. Dit kan een leuke manier zijn om nieuwe items te ontdekken en tegelijkertijd oude stukken een nieuw leven te geven. Daarnaast zijn er ook online platformen zoals Vinted, waar je kleding kunt ruilen.

  • Het ruilen van kledingstukken kan ook een manier zijn om nieuwe merken en stijlen te ontdekken. Misschien vind je een kledingstuk in de kledingruil dat je anders nooit zou hebben gekocht. Op deze manier kun je je stijl ontwikkelen en tegelijkertijd geld besparen. 

 7. Leer naaien. Het leren naaien van kleding is een geweldige manier om geld te besparen. Je kunt oude kledingstukken herstellen of aanpassen en je eigen unieke kledingstukken maken. Er zijn online veel gratis tutorials te vinden (vb. YouTube) om te leren naaien. Vraag ook zeker tips en advies aan vrienden of familie.