De voordelen van thrift shopping: wat is het en hoe doe je het?
De voordelen van thrift shopping: wat is het en hoe doe je het?

Zelfs Macklemore schreef er in 2012 al een hit over, maar wat is thrift shopping nu precies? Kort samengevat is dit het kopen van tweedehands items in (kringloop)winkels of online shops tegen een lagere prijs dan nieuwe items. Het is niet enkel een milieuvriendelijke manier van winkelen, maar zorgt er ook voor dat je geld bespaart en tegelijkertijd unieke en vintage items scoort. 

Hoe begin je eraan? 

Thrift shopping is helemaal in. Steeds meer mensen geven gebruikte kleding een tweede kans en dat is niet voor niets. Je kunt niet alleen kwalitatief goede stukken vinden voor een prijs die bijna te mooi is om waar te zijn, maar door tweedehands te kopen houden we een berg kledij weg van de reeds torenhoge vuilnisbelt. Bovendien is het heerlijk om een goede vondst te doen voor een klein prijsje.

Als je nog niet bekend bent met de kunst van het thrift shoppen, wees dan gewaarschuwd: het jagen op tweedehands schatten kan vermoeiend en overweldigend zijn. Maar de beloningen zijn het waard!

Om het meeste uit je volgende zoektocht te halen, geven we hier enkele tips om als een professional te thrift shoppen:

  1.  Maak een lijstje. Vooraleer je van start gaat, bedenk je best even naar wat je precies op zoek bent. Dit zal je helpen om binnen het vooraf afgestelde budget te blijven, want kledij kopen die je al in je kledingkast hebt hangen, is overbodig. Zoek eventueel online wat inspiratie op en maak foto’s van items die je zoekt. Zo kunnen verkopers je helpen bij de zoektocht naar gelijkaardige kledingstukken.

  2. Ruilhandel. Een andere manier om binnen budget te blijven, is door langs te gaan bij winkels die zowel tweedehands kleding kopen als verkopen. Of je nu extra geld wilt verdienen of gewoon je kast wilt opruimen voordat je nieuwe schatten toevoegt, deze winkels zijn een geweldige manier om te ruilen.

  3. Kies je outfit met zorg. Afhankelijk van waar je winkelt, hebben sommige tweedehands winkels beperkte tot geen paskamers. En wij raden het niet aan om iets te kopen zonder het te passen, aangezien veel tweedehands winkels geen retour aanbieden. Om dit op te lossen, draag je het best een strakke tanktop met fietsbroekje of legging om het passen van kleding zo eenvoudig mogelijk te maken, ook al betekent dit verkleden in het midden van de winkel.

  4. Betaal cash. Om niet in de "maar het is zo goedkoop" valstrik te trappen, moet je je aan je budget houden. Koop alleen de kleding die je nodig hebt en die goed bij je huidige garderobe past. Je zult unieke en mooie stukken tegenkomen, maar als ze niet bij je stijl passen, zul je er weinig aan hebben. Bewonder ze dus vanop afstand, neem een foto als je wilt, maar neem ze niet mee naar huis. Neem dus het max. bedrag dat je mag spenderen cash mee naar de winkel, en focus! 

  5. De kunst van het scannen. Afhankelijk van de grootte van de thrift shop waar je heen gaat, zal het tijd kosten om elk stuk te bekijken. Om tijd te besparen zonder potentiële parels te missen, moet je de kunst van het scannen beheersen. Afhankelijk van wat je zoekt (kleur, stijl, gelegenheid) maak je je weg door de winkel en scan je elk rek voor stukken die opvallen en je oog trekken. Dit vraagt focus en is een vaardigheid die je met de tijd ontwikkelt, maar oefening baart kunst! 😉

Shop je liever online? Dan moet je bij Vinted zijn voor tweedehands kledij!