​​​​​​​Back to basics: capsule wardrobe
​​​​​​​Back to basics: capsule wardrobe

Ben jij ook wel eens moe van een overvolle kledingkast waarin je niks kunt vinden om aan te trekken? Dan is een capsule wardrobe misschien iets voor jou! Dit is een minimalistische kledingcollectie die bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die goed met elkaar te combineren zijn. Het doel is om met minder kledingstukken meer outfits samen te kunnen stellen en zo tijd, geld en ruimte te besparen.

Wat is een capsule wardrobe precies?

Een capsule wardrobe is een selectie van kledingstukken die bij elkaar passen en die je gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een seizoen, draagt. Het idee is om met een beperkt aantal kledingstukken veel verschillende outfits te kunnen maken. Een goede capsule wardrobe bevat daarom kledingstukken die tijdloos zijn en die je makkelijk met elkaar kunt combineren. Denk daarbij aan neutrale kleuren (wit, zwart, beige) gecombineerd met pastelkleuren of enkele fellere kleurtjes, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en stijl.

Door te kiezen voor kwalitatieve en duurzame kledingstukken gaat je capsule wardrobe langer mee en heb je minder snel de behoefte om nieuwe kleding te kopen. Goed voor het milieu én je portemonnee: win-win dus!

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Een capsule wardrobe samenstellen doe je door eerst goed te kijken naar je eigen stijl en de gelegenheden waarvoor je kleding nodig hebt. Een capsule wardrobe is persoonlijk en moet passen bij jouw levensstijl en smaak. Een goede richtlijn is om te kiezen voor kledingstukken die je zowel naar je werk als in je vrije tijd kunt dragen.

Het is aangeraden om te beginnen met een beperkt aantal kledingstukken, bijvoorbeeld 20 tot 30, en deze gedurende een bepaalde periode (afhankelijk van het seizoen) te dragen. Hierdoor ontdek je welke kledingstukken je echt nodig hebt en welke niet. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve en duurzame kledingstukken die lang meegaan. Investeer bijvoorbeeld in een goede jeans, een blazer en een paar schoenen van hoge kwaliteit.

Zoals daarnet vermeld, bevat een goede capsule wardrobe kledingstukken in neutrale kleuren, zoals zwart, wit, beige en grijs, aangevuld met een paar accentkleuren. Zo kun je de verschillende kledingstukken makkelijk met elkaar combineren. Zorg er ook voor dat je verschillende soorten kledingstukken hebt, zoals broeken, rokken, jurken, truien en T-shirts.

Wil je je outfit wat opfleuren? Combineer deze dan met een trendy handtas, draag een hakje en voeg wat accessoires toe. Zo wordt een simpele outfit extra stijlvol.

Hoe bespaar je met een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe kan je helpen om geld te besparen. Doordat je minder kleding koopt en alleen kledingstukken aanschaft die je écht nodig hebt, geef je zonder te veel moeite minder geld uit. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe broek, kun je gerichter kiezen voor een broek die past bij de rest van je capsule wardrobe en die je opnieuw met veel andere kledingstukken kunt combineren. Hierdoor voorkom je dat je (impulsief) kleding koopt die je uiteindelijk nooit zal dragen.

Een ander voordeel van een capsule wardrobe is dat je minder snel uitgekeken raakt op je kleding. Aangezien je kledingstukken goed met elkaar te combineren zijn, kun je steeds weer nieuwe combinaties maken en creatief uit de hoek komen. Hierdoor heb je het gevoel dat je steeds weer iets nieuws draagt, terwijl je eigenlijk steeds dezelfde kledingstukken aanhebt.

Daarnaast bespaar je met een capsule wardrobe ook ruimte. Doordat je minder kleding hebt, heb je ook minder opbergruimte nodig. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een kleinere kledingkast nemen en heb je meer ruimte voor andere spullen.

Tot slot is een capsule wardrobe ook goed voor het milieu. Aangezien je kiest voor kwalitatieve en duurzame kledingstukken die lang meegaan, hoef je minder snel nieuwe kleding te kopen. Hierdoor wordt er minder kleding geproduceerd en weggegooid. Alleen maar voordelen dus ;)