​​​​​​​Minder stroom, meer centen
​​​​​​​Minder stroom, meer centen

10 tips om te besparen op elektriciteit

Wie kan zich nog een leven voorstellen zonder elektriciteit? Het is een van de belangrijkste uitvindingen van de moderne tijd, en of we het nu gebruiken om ons huis te verlichten, onze apparaten aan te drijven of om onze smartphone op te laden, het is altijd bij ons. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel je eigenlijk uitgeeft aan elektriciteit? En belangrijker nog, hoeveel je zou kunnen besparen als je een paar eenvoudige stappen zou toepassen? In dit artikel delen we enkele van onze tips om geld te besparen op je elektriciteitsrekening, zonder in te moeten leveren op comfort of gemak.

  1. Lucht je kleding. Vaak gaan we al na 2-3 dagen onze kleding in de was gooien terwijl deze niet eens vies is. Hang ze een dagje buiten aan de waslijn en het ruikt weer fris. Dit bespaart je hopen werk én enkele trommels per jaar. Doe je toch je was in de wasmachine? Vergeet dan niet om deze meteen eruit te halen. Vaak wordt dit vergeten en mag je opnieuw beginnen omdat je was niet meer fris ruikt.

  2. Zet je stand-by apparaten uit. Hoewel er heel wat apparaten zijn die je niet volledig kan uitschakelen (bijvoorbeeld een vaatwasser), is het voor veel andere apparaten weer heel makkelijk om energie te besparen. Door je tv, laptop, of zelfs je wasmachine uit het stopcontact te halen, verbruiken ze geen overbodige elektriciteit.

  3. Doe het licht uit. Deze tip geldt echter niet voor alle lampen, aangezien het voor sommige (bijvoorbeeld tl-verlichting) voordeliger is om aan te laten. Een nóg betere tip is om overal in je huis ledverlichting te installeren. Heb je jonge kinderen in huis die het licht meer dan eens vergeten uit te schakelen? Dan is het natuurlijk handig om te investeren in lichtsensors.  

  4. Was je kleren op koude temperatuur. Met deze dubbele budget tip bespaar je niet enkel op de kosten van je energie, het is ook nog eens beter voor je kleren. Hoe hoger de temperatuur van je wasmachine, hoe meer energie je verbruikt. Was je kleren daarom altijd op een zo laag mogelijke temperatuur.

  5. Koop energiezuinige apparaten. Een tip waar we allemaal op zouden moeten letten wanneer we een nieuw apparaat willen aankopen: let op de energie labels! Ben je geneigd om een goedkoop apparaat met label C, D, of hoger aan te kopen, hou dan rekening met het hoge energieverbruik (kWh) die je later sowieso terugbetaalt. Probeer bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat dus altijd voor het meest energiezuinige label te gaan (A, A+, A++).

  6. Laat de droogkast achterwege. Vooral in de winter is een droogkast een handig hulpmiddel, maar helaas verbruikt ook dit apparaat energie. Probeer daarom zo veel mogelijk je was op te hangen, bij voorkeur buiten, waar de wind en de zon ervoor zorgen dat de was snel droog is. Ook in de winterperiode kun je de was probleemloos buiten ophangen (als het niet regent natuurlijk 😉).

  7. Laat je vlees in de koelkast ontdooien. Een grote besparing zal dit niet opleveren, maar wel een goede tip. De kou van het vlees zorgt voor extra koeling in je koelkast, waardoor hij minder energie verbruikt. Dan mag je natuurlijk niet vergeten om de dag voordien al je vlees uit de diepvries te halen. Daarnaast verbruikt een volle koelkast minder energie dan een lege, aangezien hier minder warmte kan binnenstromen.

  8. Laat de oven dicht. Gebruik je de oven tijdens het koken? Weersta dan de verleiding om de deur elke keer open te maken om naar binnen te piepen. Telkens wanneer je de deur opent, zakt de temperatuur enkele graden, waardoor de oven opnieuw energie nodig heeft om op temperatuur te komen.

  9. Laad je telefoon niet ’s nachts op. Een tip die ik zelf nog te vaak vergeet. In principe heeft je telefoon slechts enkele uren nodig om volledig op te laden. Laat je hem ’s nachts in het stopcontact, dan wordt er onnodig energie verbruikt. Het is bovendien ook slecht voor de batterij van je telefoon.

  10. Beperk het gebruik van elektrische apparaten. Met deze laatste tip kan je eindeloos naar creatieve oplossingen zoeken om het gebruik van elektrische apparaten te verminderen. Laat je haar bijvoorbeeld vanzelf drogen in plaats van een haardroger te gebruiken of probeer eens krulspelden uit in plaats van de krultang. Lees eens een boek in plaats van de hele avond op je laptop te zitten. Laat je keukenmachine achterwege en snijd je groenten met de hand. Hoewel dit onbenullige tips lijken, kunnen ze uiteindelijk toch bijdragen aan een lagere energierekening.

Benieuwd naar nóg meer tips over hoe je kan besparen op elektriciteit, verwarming, water, …? Volg dan zeker onze blog, want deze wordt geregeld bijgewerkt met nieuwe artikels.