Zuinig met water: zo bespaar je tientallen euro’s
Zuinig met water: zo bespaar je tientallen euro’s

Dat water onmisbaar is in ons leven, weet iedereen. We gebruiken het dagelijks voor allerlei activiteiten, van het nemen van een douche tot het bereiden van ons eten. Maar wist je dat de wereldwijde vraag naar water sneller groeit dan de beschikbare voorraad?

De gevolgen van een toenemend watertekort kunnen desastreus zijn, niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid, de economie én de portemonnee. Daarom is het van groot belang om bewust om te gaan met ons watergebruik. In dit artikel delen we onze beste tips om water te besparen én laten we zien hoe kleine veranderingen in het dagelijkse leven kunnen leiden tot een groot verschil voor onze planeet én de portemonnee 😉

  1. Kies voor een douche (i.p.v. een bad). Een douchebeurt kost je gemiddeld 6 à 14 liter water per minuut, afhankelijk van welke soort douchekop je gebruikt. Wie een bad neemt, ligt al snel aan 120 tot 150 (!) liter. Bovendien bespaart een douche je veel meer tijd én wordt er minder energie verbruikt om het water op te warmen. 

  2. Gebruik een timer. Een tip die we allemaal zouden moeten toepassen: zet een timer tijdens het douchen (bijvoorbeeld 10 minuten). Ook al is het een heerlijke douche, voor je het weet ben je een half uur verder en heb je een ton warm water verbruikt. 

  3. Waterbesparende douchekop. Niet alleen een timer kan erg nuttig zijn, ook het installeren van een waterbesparende douchekop is een interessante investering. Hoewel je er niets van merkt, zorgt de douchekop ervoor dat je heel wat liters water per douchebeurt minder verbruikt. Zo'n douchekop is bijvoorbeeld al te vinden bij Lidl voor € 14,99 en verbruikt gemiddeld zo’n 4,5 tot 7 liter per minuut.

  4. Draai de kraan dicht. Of je nu je tanden poetst, je handen wast, de afwas doet, of je haar met shampoo inzeept: laat de kraan niet lopen. Dit zorgt voor onnodige verspilling van water én geld.

  5. Gebruik regenwater. Heb je een grote tuin of veel planten in huis? Voorzie dan een regenton in de tuin waarin je regenwater kan opvangen. Dat water is niet alleen beter voor de planten, maar scheelt ook in waterverbruik.

  6. Repareer lekkende kranen en toiletten. Lekkende kranen en toiletten zijn niet alleen vervelend, maar ook kostbaar. Zelfs de kleinste lekkage kan leiden tot aanzienlijk waterverlies en hogere waterrekeningen.

  7. Verzamel het water tijdens het wachten. Een iets extremere tip, maar alle kleine beetjes helpen 😊 Als je wacht tot het water warm wordt voordat je begint te douchen, kun je dit water opvangen en hergebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld om je planten water te geven, de wc door te spoelen of om je schoonmaakemmers mee te vullen.

  8. Gebruik een vaatwasser. Deze tip hangt natuurlijk af van hoe groot je gezin is en tot welke energieklasse je vaatwasser behoort. Het is wel belangrijk om de vaatwasser alleen te gebruiken wanneer deze vol is en om te kiezen voor een eco-programma. Op deze manier bespaar je niet alleen water, maar ook energie én tijd.

  9. Kies voor droogshampoo. Droogshampoo is een goed alternatief voor het dagelijks wassen van je haar. Het bespaart niet alleen water, maar het is ook beter voor je haar. Door je haar minder vaak te wassen, blijft het gezonder en verbruik je minder water.

  10. Koop een Brita waterfilter. In plaats van te sleuren met flessen water, stap je beter over op kraantjeswater. Door thuis gefilterd water te drinken, hoef je geen plastic flessen meer te kopen die vervolgens toch worden weggegooid. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid plastic afval, maar het bespaart ook water dat nodig is voor het maken van deze flessen. Wil je zo'n filter aanschaffen? Via deze pagina blijf je steeds op de hoogte van alle kortingen op Brita waterfilters.