Is vegetarisch goedkoper?
Is vegetarisch goedkoper?

De afgelopen jaren is de populariteit van vegetarisch koken exponentieel gestegen. Veel mensen overwegen om minder of zelfs geen vlees te eten, en dit heeft verschillende beweegredenen. Sommigen willen een bijdrage leveren aan het milieu, terwijl anderen gezonder willen leven of tegen dierenleed zijn. Een meer recente reden om vegetarisch te eten: geld besparen. Maar is vegetarisch echt goedkoper?

Het is een feit dat bepaalde vleesproducten zoals kip en rundvlees duurder zijn dan de meeste plantaardige producten. Zo betaal je gemiddeld minstens € 10/kg voor kipfilet en minstens € 14/kg voor biefstuk. Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen zonder promoties of dergelijke mee te rekenen. Als we dit gaan vergelijken met bekende plantaardige vervangers, zijn de prijsverschillen enorm.

  • Tofu: € 3,70/kg in Colruyt 

  • Tempeh: € 5,96/kg in Albert Heijn

De rollen worden wel omgedraaid wanneer we gehakt gaan vergelijken met bekende vleesvervangers zoals Garden Gourmet, Beyond Meat of de Vegetarische Slager. Dierlijk gehakt kan in de supermarkt of bij de slagerij al gevonden worden vanaf € 7/kg, hier opnieuw zonder promoties mee te rekenen. Wil je een vegetarische variant? Dan lig je al snel aan het dubbele of zelfs het driedubbele. Ook andere vleesvervangers zoals vegetarische kip, seitan, of groenteballetjes zijn al snel € 15/kg of meer. Falafel vinden we wel al aan € 8,45/kg terug in Colruyt en Albert Heijn.

Een recent onderzoek van supermarktonderzoeker Questionmark wees er wel op dat de hoge prijsstijging van dierlijke producten de komende maanden nóg verder zal evolueren. Voordien was er een grote prijskloof tussen vlees en de duurdere plantaardige variant. Deze kloof wordt echter kleiner en kleiner vanwege de hoge energiekosten die gepaard gaan met de productie van dierlijk vlees. Bovendien zijn de meeste groenten, granen en fruit, zoals aardappelen, rijst en bananen, goedkoop en kunnen ze worden gebruikt als basis voor veel vegetarische maaltijden. 

Of vegetarisch koken dus goedkoper is, hangt af van verschillende factoren zoals het soort producten dat je koopt, waar je het koopt, etc. In sommige gevallen kan dierlijk vlees duurder zijn, terwijl het in andere gevallen net omgekeerd is. Wel is het zo dat de kosten van plantaardige producten (groenten, fruit, noten, peulvruchten, …) over het algemeen lager liggen dan die van vlees, en deze producten blijven ook langer houdbaar.