Wat doe ik met (over)rijpe bananen? 🍌 3 receptjes waar je van zal smullen πŸ˜‹
Wat doe ik met (over)rijpe bananen? 🍌 3 receptjes waar je van zal smullen πŸ˜‹

Zijn jullie ook fan van bananen? 🍌 Ik alleszins wel, alhoewel ik na het aankopen van een veel te grote tros vaak met overrijpe bananen opgezadeld zit. Omdat het zonde is deze zomaar in de vuilbak te smijten én we dringend eens moeten stilstaan bij de steeds groter wordende afvalberg, probeer ik deze geregeld te verwerken in lekkere gerechtjes. Deze receptjes wil ik natuurlijk graag met jullie delen πŸ˜

P.S. Wie geen bananen heeft liggen, maar wél onderstaande receptjes eens wil uitproberen, moet deze week bij Albert Heijn zijn. Nog t.e.m. 10/09 betaal je slechts € 0,99/kg voor Chiquita bananen. Dat is zelfs goedkoper dan het huismerk!

1. Bananen smoothie πŸ₯€

! Bovenstaand boodschappenlijstje is gebaseerd op 2 smoothies.

STAPPENPLAN: 

  1. Snijd de banaan in plakjes en doe in een blender, samen met de melk en yoghurt. 

    • TIP: voeg 1 tl honing toe om het extra zoet te maken.

  2. Even mixen en klaar! 

2. Bananen pannenkoekjes πŸ₯ž

! Bovenstaand boodschappenlijstje is gebaseerd op 10 à 12 stuks.

STAPPENPLAN: 

  1. Prak de rijpe banaan in een kom tot je een gladde puree hebt.

  2. Voeg de melk, eieren en gesmolten boter toe aan de banaanpuree. Meng goed tot alle ingrediënten één geheel zijn.

  3. In een aparte kom, zeef de bloem en het bakpoeder samen. Voeg de suiker en een snufje zout toe.

  4. Giet het banaanmengsel langzaam bij de bloem terwijl je blijft roeren. Mix tot je een glad beslag hebt zonder klonters.

  5. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter toe om de pan in te vetten.

  6. Giet een beetje beslag in de pan om de gewenste grootte van je pannenkoeken te maken. Bak tot er luchtbellen aan het oppervlak verschijnen en de randen beginnen te bruinen.

  7. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant tot deze goudbruin is.

  8. Herhaal dit proces met de rest van het beslag, waarbij je de pan af en toe invet met een beetje boter.

  9. Serveer de bananenpannenkoeken warm, bij voorkeur met wat extra plakjes banaan, stroop, walnoten en/of honing.

3. Bananenflappen met Nutella πŸ«

! Bovenstaand boodschappenlijstje is gebaseerd op 6 stuks.

STAPPENPLAN: 

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C en snijd het bladerdeeg in 6 vierkanten van gelijke grootte.

  2. Smeer 1 el Nutella diagonaal uit over de helft van elk vierkant.  

    • TIP: vermijd Nutella aan de boordjes van het bladerdeeg. Anders loopt dit uit tijdens het bakken.

  3. Snijd de bananen in plakjes en leg er enkele bovenop de Nutella. Plooi het bladerdeeg toe in een driehoek en druk de randen aan met een vork.

  4. Bestrijk de bovenkant van de flappen met het eigeel voor een mooie glanzende afwerking.

  5. Bak +/- 20 minuten in de voorverwarmde oven. 

  6. Laat deze flappen afkoelen en versier met Nutella en wat fijngehakte walnoten of hazelnoten voor extra crunch.

Benieuwd naar nóg meer receptjes waarbij je je bananen kan verwerken? Hieronder nog enkele ideetjes:

 TIP: Volg Promocook om wekelijks op de hoogte te blijven van deze gerechtjes.