Gebakken zalm 🐟 met asperges en hollandaisesaus voor € 3,53 per portie 🀩
Gebakken zalm 🐟 met asperges en hollandaisesaus voor € 3,53 per portie 🀩

! Bovenstaand boodschappenlijstje is gebaseerd op 4 porties (als voorgerecht/lichte lunch).

STAPPENPLAN:

  1.  Schil de asperges grondig (uitgezonderd het kopje) en breek een stukje van de onderkant af.

  2. Breng licht gezouten water aan de kook en kook de asperges +/- 4 min tot ze beetgaar zijn. Haal de pan van het vuur en laat ze nog een 15-tal minuutjes verder garen in het water. 

    • TIP: De asperges zijn gaar als je het uiteinde (niet het kopje) tussen je duim en wijsvinger kan indrukken zonder dat het afbreekt.

  3. Bestrooi de zalmfilets met peper, zout en tijm. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak ze aan beide kanten ongeveer 3 minuten. De binnenkant mag nog lichtroze zijn.  

  4. Terwijl de asperges garen en de zalm bakt, maken we de hollandaisesaus. Dit is het moeilijkste werk, dus geen zorgen als het de eerste keer mislukt (ik spreek uit ervaring πŸ˜‰).

  5. Smelt de boter langzaam in een pan en schep zoveel mogelijk van het witte schuim (= melkresten) er vanaf.

  6. Scheid de eieren en klop de eidooiers op in een hittebestendige kom. Voeg 2 halve eierdopjes witte wijn en 1 dopje water toe aan de eidooiers. Zet de pan op een licht vuur en blijf kloppen tot het mengsel dik en luchtig is.

  7. Haal de kom van het vuur en voeg beetje per beetje de gesmolten boter toe. Het is heel belangrijk dat je blijft kloppen om klonters te voorkomen.

    • Als je te snel te veel boter toevoegt, dan wordt het terug een slappe saus, dus voorzichtig zijn is de boodschap!

  8. Voeg als laatste ook 1 el mosterd toe en kruid met peper, zout en wat citroensap. 

    • TIP (van Jeroen Meus): voeg een snuifje cayennepeper toe als je dat hebt liggen. 

  9. Haal de asperges uit het water en laat ze even uitlekken. 

  10. Schik ze op de borden, leg de zalmfilets erbovenop en lepel de hollandaisesaus erover. 

Het gebeurt niet vaak, maar om optimaal te profiteren van de promo's, ging ik deze week langs in 2 winkels. Er is namelijk een toppromo in Delhaize op de zalmfilet. Nog t.e.m. 10/04 betaal je slechts € 13/kg voor de zalmfilets met vel. Is er een Albert Heijn in de buurt? Dan kun je nog t.e.m. 7/04 profiteren van hun bonusknaller op asperges (€ 7,98/kg). 

 TIP: Volg Promocook op Instagram om wekelijks op de hoogte te blijven van deze gerechtjes.