Brood: zelf bakken of naar de bakker? 🍞
Brood: zelf bakken of naar de bakker? 🍞

Hoe hoger de broodprijzen, hoe vaker de vraag rijst of het nu al dan niet goedkoper is om zelf je brood te bakken. De discussie is nogal complex en eindeloos, maar ook wij hebben een poging gedaan om jullie een antwoord te bieden.

Eerst en vooral moeten we even duidelijk maken dat het brood dat je thuis bakt of bij de bakker haalt even voedzaam is. Het verschil in voedingswaardes zit wél in het soort brood dat je eet. Zo is een volkoren broodje veel gezonder dan een wit brood, aangezien de eerstgenoemde meer vitamine C, mineralen en voedingsvezels bevat.

De ene heeft een druk leven, wil z'n lokale bakker steunen of ontziet het werk om zelf brood te maken. De ander verkiest dan weer om ten allen tijde vers brood in huis te hebben zonder buiten te moeten kruipen. Maar even alle persoonlijke voorkeuren en gezondheidsdoelen terzijde, welke optie is goedkoper?

Zelf brood bakken is (meestal) goedkoper!

Ja, je leest het goed: zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan wanneer je het bij de bakker haalt. Ook logisch aangezien je jezelf geen verkoops- of arbeidskosten aanrekent. Daarentegen zijn er wel veel andere variabelen die de prijs van een zelfgebakken brood bepalen. De prijs is namelijk afhankelijk van:

  • de soort broodmix

  • de kost van je broodbakmachine

  • Het verbruik van water en elektriciteit, al zijn deze kosten verwaarloosbaar.

Ik hoor het jullie al zeggen. "Maar ehh, hoe berekenen jullie dat dan?". Wel, Radio 2 deed hier in 2019 al een onderzoek naar, maar dit is natuurlijk al wat gedateerd. Anno 2023 kunnen we vaststellen dat:

  • Een standaard All-In-broodmix van 2,5 kg gemiddeld € 7,99 kost. Hiermee bak je 5 broden, wat betekent dat je voor één brood € 1,60 aan grondstoffen betaalt. Het kan zelfs nóg goedkoper als je de Aveve Classic broodmixen gebruikt, want een Classic broodmix voor wit boerenbrood, kost je € 18,99 per 10 kg. Dit komt neer op € 0,95 per brood (excl. de kost van gist en zout).

  • Je broodbakmachine een gemiddelde levensduur van 2 jaar heeft, afhankelijk van de kwaliteit van het toestel. (Bestron zelfs 5 jaar garantie). Als je bijvoorbeeld deze Bestron broodbakmachine koopt (momenteel aan € 79 i.p.v. € 89,95) en je er gemiddeld 3 broden per week mee bakt (= 156 broden per jaar), dan zijn de afschrijvingskosten van je machine gelijk aan € 0,25 per brood

  • De kost van water & elektriciteitsverbruik je € 0,13 per brood kost.

Op basis van bovenstaande berekening kunnen we concluderen dat een zelfgemaakt brood, gemaakt met een standaard All-In-broodmix, gemiddeld € 1,98 kost. Dit scheelt € 0,87 per brood in vergelijking met een brood bij de bakker, waar je gemiddeld € 2,85 betaalt.

❗ Voor speciale broden zoals waldkornbrood, glutenvrij brood of biobrood zal je natuurlijk wat meer betalen. Maar anderzijds: gebruik je een Classic broodmix, dan bespaar je zelfs nog meer.

Bespaar gemiddeld € 66,12 per jaar aan brood (per persoon).

€ 0,87 per brood besparen door het zelf te bakken, het lijkt in eerste instantie niet zodanig veel, maar wacht even. Volgens het Vlaamse Instituut voor Gezond Leven zou de aanbevolen hoeveelheid brood voor volwassenen 5 sneden per dag bedragen (= 1825 sneetjes per jaar). Als er gemiddeld 24 sneetjes in een brood zitten, dan zijn dit maar liefst 76 broden per jaar. Een verschil van € 0,87 x 76 broden komt neer op een totale besparing van € 66,12 per persoon. Voor grote gezinnen is die besparing zelfs nog veel groter!

❗ Bij deze berekeningen vergelijken we de prijs van zelfgemaakt brood tegenover een brood van de bakker. Dit houdt dus geen rekening met de broodprijzen in de supermarkt. Deze prijzen kunnen nóg lager liggen, maar hier moet je wel aan kwaliteit inboeten, aangezien deze broden verborgen suikers en bewaarmiddelen bevatten.

Is zelfgemaakt brood dus goedkoper? Dit hangt af van situatie tot situatie. Hoe meer brood je eet, hoe voordeliger het is om zelf je brood te bakken. Ben je een hardwerkende alleenstaande die 1 brood per week eet? Dan is de bakker waarschijnlijk een betere optie. Heb je een gezin met 4 kinderen en eet je 3 à 4 broden per week, dan zou ik het zeker aanraden om zelf je brood te bakken. Een kwartiertje werk en de machine doet de rest.

Nóg meer voordelen van zelf je brood bakken

Naast de besparing die jaarlijks kan oplopen tot € 66 of meer per persoon, zijn er nog heel wat andere voordelen van zelfgemaakt brood.

  • Wie graag in de keuken staat, kan geregeld eens experimenteren met noten, zaden, chocolade of andere ingrediënten. De meeste broodbakmachines hebben trouwens ook programma's om je eigen cake, pizzadeeg of taartdeeg te maken. Win-win!

  • Je kiest zelf hoeveel werk je erin steekt. Enerzijds heb je de broodmixen waar je zelf nog gist, zout, water en vetstof moet toevoegen. Liever snel? Dan zijn All-In-broodmixen jouw beste optie.

  • Zijn er gezinsleden met bepaalde allergieën? Dan weet je altijd wat er in je brood zit, aangezien je zelf de ingrediënten bepaalt.

  • Last but not least: wakker worden met de geur van versgebakken brood, zalig toch?

Ontzie je het werk niet om zelf brood te bakken en ga je voor 'oefening baart kunst', dan kunnen we je nog deze interessante promo meegeven. Bij Aveve is er nog t.e.m. 24 december een 3+1 promo op alle Aveve Classic broodmixen van 2,5 kg. Deze actie is combineerbaar op verschillende soorten, zowel online als in de winkel.