Voordelig reizen in 2023: 10 tips om je reisbudget maximaal te benutten
Voordelig reizen in 2023: 10 tips om je reisbudget maximaal te benutten

Uiteraard is het zeer belangrijk om na al die inspanning ook eens tijd te maken voor ontspanning. Hoewel het niet voor iedereen even betaalbaar is om verre reizen te maken of uitstapjes te plannen, helpen we jullie graag op weg om toch even verdiend te kunnen genieten.

Heb je plannen om in 2023 een reisje te boeken? Lees dan zeker eens onderstaande tips om voordeliger te reizen.

  1. Vroegboekkortingen: het beste tijdstip om je vliegticket aan te kopen of je hotel te boeken is een heel eind voor de verwachte vertrekdatum. Wie een half jaar voordien al zijn reis boekt, kan vaak gebruik maken van vroegboekkortingen. Dit wil zeggen dat als je bijvoorbeeld tussen december en februari een zomerreis plant, je soms tot wel 50% korting kan bijeen rapen. Natuurlijk is het niet altijd voor iedereen mogelijk om zo vroeg al een reis te plannen.

  2. Een andere mogelijkheid is dan om een last minute te boeken. Dit zijn (pakket)reizen waarbij je diezelfde dag, week of maand nog op reis kan vertrekken: perfect dus voor wie heel flexibel is en geen rekening hoeft te houden met kindjes, werk, etc. Over het algemeen zijn deze veel goedkoper dan een vakantie die je van tevoren geboekt hebt. Hoe dichter bij de vertrekdatum, hoe groter het voordeel kan uitpakken. Last minutes zijn vaak zo goedkoop omdat de reis, vliegtuigstoelen, hotelkamers, etc. vaak al zijn ingekocht en ze alles volgeboekt willen zien.

    • Wil jij een last minute boeken? Check dan zeker eens de websites van TUI, Sunweb, Corendon, of andere reisorganisaties. Wil je wat meer informatie over alle mogelijkheden en bestemmingen, dan kun je ook altijd langsgaan in één van hun reiskantoren.    

  3. Organiseer je graag tripjes? Dan is het zeker aangeraden om je reis zelf te regelen. Wie pakketreizen boekt, heeft het voordeel dat alles vooraf geregeld is. Hoewel dit ideaal is voor wie z’n voetjes onder tafel wil schuiven, zijn deze soort reizen heel wat duurder in vergelijking met reizen die zelf worden geregeld. Door je vlucht, accommodatie, en eventuele uitstapjes apart te boeken en per onderdeel naar de goedkoopste opties op zoek te gaan, bespaar je op het einde van de rit heel wat geld.

  4. Vliegtickets zijn vaak een van de grootste uitgaven van de hele reis. Daarom is het belangrijk om je vlucht zo goedkoop mogelijk te boeken. In hoeverre het mogelijk is: wees flexibel met 1) de data van je reis 2) de uren van je vlucht 3) de keuze van de luchthaven of luchtvaartmaatschappij en 4) maak eventueel wat tussenstops.

    • Ik ga zelf altijd eerst op zoek naar de goedkoopste bestemming/vlucht, om daarna pas rond te zoeken naar beschikbare accommodaties binnen de geboekte periode. Dit omdat er veel meer opties zijn qua accommodatie in vergelijking met het aanbod aan vluchten. Deze laatstgenoemde tip is wel enkel voor wie zijn reis al vroeg kan boeken.

  5. Kies de juiste bestemming: opzoekwerk over de bestemming(en) waar je naartoe wil, is een must. Hou er rekening mee dat het ene land al wat duurder is dan het andere. Zo is Spanje qua vluchten, accommodatie en voeding bijvoorbeeld veel goedkoper dan Noorwegen. Ga je op reis buiten Europa? Dan heb je bijvoorbeeld ook de kost van een internationaal paspoort en eventuele vaccinaties.

  6. Verzamel punten. Een andere truc om goedkoper te reizen, is om je te registreren bij de loyaliteitsprogramma's van de luchtvaartmaatschappijen. Tijdens je reis ontvang je punten die je (op lange termijn weliswaar) kan inwisselen voor gratis of goedkopere vluchten, overnachtingen, of andere voordelen. Een voorbeeld hiervan is Miles & More, die je kan activeren bij vluchten van o.a. Brussels Airlines, Lufthansa, Swiss, TAP Portugal, ...

  7. Ooit al gehoord van Airbnb? Het is een site waarop je anderen hun vakantiehuis, appartement, villa, bungalow etc. kan huren voor een x aantal nachten of zelfs voor een langere tijd. 

    • Zoals bij de meeste overnachtingen is het hier aangeraden om zo vroeg mogelijk te boeken. Dan heb je niet alleen een waaier aan bestemmingen en woningtypes ter beschikking, maar ook hier kan je vaak genieten van vroegboekkortingen. Soms krijg je ook extra korting bij het boeken van extra nachten (langverblijfkorting).

    • Om verder in te gaan op de waaier aan woningtypes… Via Airbnb kun je slapen in (woon)boten, tiny houses, kastelen, boomhutten, etc. Je kunt het je niet zot genoeg bedenken of ze hebben het online staan. Ideaal dus voor wie een unieke ervaring wil meemaken of een geliefde wil verrassen. Al kost dit natuurlijk wel wat meer. 

    • Het voordeel van Airbnb accommodaties is dat je meestal een eigen keuken hebt, waardoor je niet telkens op restaurant moet gaan en zelf eens gezellig kan koken.

    • Als je met een grote groep reist, is het vaak wat moeilijker om te zoeken naar een accommodatie waarin iedereen voldoende ruimte heeft. Bij AirBnb zijn er voor grote groepen heel wat mogelijkheden en is het net voordeliger om met velen in één huis te overnachten. Zo is het aan het einde van de rit heel wat goedkoper voor allen en kan je het uitgespaarde geld gebruiken voor een leuke uitstap.

  8. Ben je dol op dieren? Dan hebben wij voor jou dé perfecte reiscombinatie. Via TrustedHousesitters kun je namelijk gratis overnachten én heb je gezelschap van een pluizig huisdier. Hoe werkt het? 

    • Via de site betaal je éénmalig een bedrag van € 119, € 149 of € 239 (afhankelijk van welke opties je verkiest). Hierna kun je één jaar lang gratis verblijven in verschillende landen ter wereld.

    • De huizen die ter beschikking staan, zijn van mensen die op dat moment niet thuis zijn en hun huis niet graag onbewoond achterlaten of geen opvang vonden voor hun geliefde huisdier. Het is dus een win-winsituatie: jij kan waar en wanneer je wilt gratis overnachten en zij hebben een gratis petsitter/housesitter die hun huisdier wat aandacht geeft en/of het huis netjes houdt.

  9. Reis je liever wat dichter van huis en ben je avontuurlijk aangelegd? Via Welcome to My Garden kun je als slow traveller (= reizigers die te voet, met de fiets of het openbaar vervoer reizen) gratis kamperen in de tuin van andere mensen. Helemaal back to basics genieten van de natuur zonder één cent te moeten betalen, dat is het concept. Dit kan max. 48 uur met de keuze uit verschillende kampeerplaatsen in België, de buurlanden, maar ook in Spanje, Portugal, Italië ...

  10. Raak je er niet aan uit hoe je die verre droomreis, buitenlandse citytrip of dat weekendje Ardennen zal betalen, maar wil je toch o zo graag eens een reisje te maken? Probeer dan maandelijks een klein bedrag (bv. € 50) aan de kant te houden puur als ‘reisbudget’. Dan heb je na een jaar sparen toch al een mooie € 600 waar je verdiend van kan genieten.

Een reisje is iedereen gegund, maar het blijft natuurlijk een prijzig kostenplaatje. Houd dus vooraf een budget voor ogen en wie weet komen bovenstaande tips goed van pas πŸ˜‰ Kan je dit jaar niet op reis, maar wil je wel enkele uitstapjes plannen? Lees dan zeker het artikel "Gratis genieten in 2023: de 10 leukste uitstapjes"