Gratis genieten in 2023: de 10 leukste uitstapjes
Gratis genieten in 2023: de 10 leukste uitstapjes

Genieten zonder (veel) geld uit te moeten geven, ook dat kan in 2023! Wij lieten ons creatief brein werken en verzamelden voor jullie enkele leuke tips en ideetjes.

  1. Eerst en vooral een tip die iedereen zou moeten onthouden. Wie Facebook heeft, kan heel gemakkelijk op zoek gaan naar spotgoedkope of zelfs gratis (online) workshops, sportinitiaties, concerten, feestjes, kerstmarkten, ... Door in de linker balk van Facebook het rubriekje ‘Evenementen’ aan te klikken, zie je heel makkelijk een overzichtje van de leukste events bij jou in je buurt.

  2. At-home cinema. Zorg dat je lekkere snacks en drankjes in huis hebt, trek je meest comfortabele pyjama aan, pak wat dekentjes, steek kaarsjes aan en geniet samen met je gezin van een gratis avondje at-home cinema. Is het nog warm ‘s avonds? Dan kun je het met een wit doek en een (geleende) projector ook buiten heel gezellig maken.

  3. Wandel- of fietstochtje met picknick. Is het mooi weer buiten? Dan kun je online op verschillende sites leuke wandel- of fietsroutes uitstippelen. Passeer langs mooie uitzichten en hou een tussenstop voor een gezellige picknick. Dit kan langs de zeedijk, langs culturele bezienswaardigheden, in de bossen, en noem maar op.

  4. Kamperen. Een leuk ideetje voor de avonturiers onder ons, maar opgepast! Je tentje opzetten in de natuur is niet overal toegestaan. Over gans Vlaanderen zijn door Natuur en Bos bivakzones opgesteld waar je gratis één nachtje kan kamperen. Het enige wat je moet doen is vooraf reserveren via deze site. Hier vind je ook meteen een overzichtje van alle bivakzones in België.

  5. Bezoekje aan de Blaarmeersen. Een leuke tip voor wie dicht bij Gent woont of de stad binnenkort een bezoekje brengt. De Blaarmeersen is een recreatiegebied van +/- 100 hectare waar je uren kan rondwandelen, zwemmen, picknicken, sporten, etc. Dit groengebied heeft een lang zandstrand, verschillende speeltuinen, (water)glijbaan, klimtorens, … Ideale uitstap dus voor wie de kinderen een dagje wil laten ravotten of voor volwassenen die eens rustig willen genieten van de natuur. Let op: in het zomerseizoen is het voor niet-Gentenaars verplicht om een ticket te reserveren (€ 4) voor wie de strandzone op wil. Op alle andere dagen is het wél volledig gratis te betreden voor iedereen.

  6. Gratis concerten & festivals. Het vraagt wat opzoekwerk, maar vooral in de zomer zijn er geregeld gratis concerten of optredens in de buurt. Vaak zijn dit niet zo’n bekende en lokale bandjes, maar misschien leer je zo wel nieuwe muziek ontdekken? Om jullie wat tijd te besparen, hebben we in dit artikel enkele GRATIS festivals opgesomd.

  7. Bezoek een kinderboerderij. Deze zijn vaak gratis en bij sommige hebben de kindjes het geluk om de dieren te mogen borstelen, verzorgen of zelfs een ritje te mogen maken op een pony. Daarnaast hebben de meeste kinderboerderijen ook een speeltuin.

  8. Geocaching. Wil je inspanning en ontspanning met elkaar combineren, dan is geocaching de oplossing! Deze nieuwe trend houdt in dat je tijdens je wandeling op schattenzoektocht gaat. Op basis van GPS-coördinaten ga je via een app op je telefoon digitaal op zoek naar schatten over de hele wereld. Het downloaden van deze app is volledig gratis.

  9. Gratis musea bezoeken. Meer info over waar je gratis musea kunt bezoeken, vind je terug in dit artikel.

  10. Dagje strand. Zonnen, voetballen, volleyballen, schelpen zoeken, een duik in de zee, een zandkasteel bouwen, ... genoeg activiteiten om samen met je gezin een dagje plezier te beleven aan het strand! Bovendien kun je een picknick meenemen en 's avonds wegdromen bij de zonsondergang.