Wil jij ook honderden euro's besparen in 2024? Vind hier onze 10 beste tips πŸ’΅
Wil jij ook honderden euro's besparen in 2024? Vind hier onze 10 beste tips πŸ’΅

1. Vergelijken, vergelijken, ... en nog eens vergelijken! βš–οΈ

De basisregel om te promojagen is vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Staar je dus niet blind op de prijs per stuk in de supermarkt, maar kijk in plaats daarvan naar de prijs per kg of prijs per liter. Wie de referentieprijzen wat vanbuiten kent (zie puntje 2), kan in een oogopslag zien wat nu een echte promo is of niet.

Voor online aankopen (bv. elektronica, kledij, speelgoed, ...) is er een andere belangrijk trucje, namelijk dat van de EAN-code. Ieder product heeft een uniek EAN-nummer dat je vaak terugvindt onder de productpagina (specificaties). Door dit EAN-nummer te copy-pasten in het Google-zoekvenster, zal je meteen zien waar je het product tegen de beste prijs kan kopen op dat moment.

2. Ken je referentieprijzen πŸ€”

Prijzen vergelijken is één ding, maar weten wat nu effectief een koopje is, is iets anders. Als je het goedkoopste artikel (prijs/kg of prijs/l) in de winkel te pakken hebt, ben je (bijna) zeker van een goede prijs. Echter is het nóg beter als je weet wanneer je effectief een koopje doet! Vandaar is het interessant om de referentieprijzen te kennen. Om dit aan te kunnen tonen, een aantal voorbeeldjes: voor Pampers (merk) kan je bijvoorbeeld spreken van een koopje als je rond de € 0,20 betaalt per Pamper. Idealiter nog minder natuurlijk 😊

  • Wasmiddelen (o.a. waspods) = € 0,20 per wasbeurt

  • Wasverzachter = € 0,05 per wasbeurt

  • Toiletpapier = € 0,33 per rol (3 lagen).

  • Vaatwastabletten = € 0,20 per tab voor Dreft, € 0,11 per tab voor Finish en € 0,07 voor huismerken.

  • Bananen = € 1,19/kg

  • Cola = € 0,99/l

  • Kaas = € 10/kg

  • Melk = € 0,99/l, voor huismerken ligt dit rond de € 0,85/l.

  • Brood = € 1,99/kg (supermarkt)

3. Ga efficiënt op zoek naar relevante promo’s πŸ•΅οΈ‍♀️

Op zoek gaan naar de beste promo's is soms een huzarenstukje dat veel tijd vergt. Om jullie zowel tijd als geld te doen besparen, hebben wij een overkoepelend platform gemaakt waar je alles terugvindt van reclamefolders tot kortingscodes en cashbackacties.

Door de grote hoeveelheid aan promo's (die vaak ook misleidend zijn), zie je vaak het bos door de bomen niet meer ziet. Daarvoor hebben we ook een oplossing gevonden, want op onze Promojagers site/app is er een zoekbalk waar je een specifiek(e) product, webshop of folder kan zoeken en zo gemakkelijker kan vergelijken.

Hoe werkt het? Wanneer er bijvoorbeeld in de Jumbo folder een 1 + 1 actie is op brood, kan je via onze zoekfunctie zoeken op “brood” en word je vanzelf naar het juiste product en/of de juiste actie geleid. Op onze site/app zie je bovendien ook alle tips van onze leden, alle online aanbiedingen, en meer. Zo kan je gemakkelijk weten welke producten in promotie staan en wanneer, of zelfs bepaalde producten toevoegen aan je favorietenlijstje voor later.

4. Combineer en profiteer πŸ’°

Het meeste profijt op je aankopen doe je als je kortingen kan combineren. Bij Colruyt kan je bijvoorbeeld de laagsteprijsgarantie, X-tra korting én hoeveelheidskorting combineren met kortingsbonnen van producenten (o.a. Zin In Meer). Op deze manier kan je flink voordeel doen én in uitzonderlijke gevallen je rekening zelfs tot € 0 herleiden, al vraagt dit even rekenwerk natuurlijk πŸ˜‰.

❗ Let wel op: de rode prijs-aanduiding bij Colruyt is veranderd. De prijsreactie op de concurrent is dus niet meer rood, maar zwart, waardoor je minder goed ziet of de prijs goedkoper is. Colruyt past z’n prijzen trouwens (meestal) aan aan de concurrenten in een straal van 5 à 10 km. Prijsreacties op Albert Heijn gebeuren wél nationaal (in alle winkels) over gans Vlaanderen én Brussel.

Ook online kan je vaak kortingen combineren door middel van kortingscodes. Zo zijn er op dit moment solden waarop je vaak nog extra codes kan toepassen. Wil je meteen zien welke kortingscodes van toepassing zijn voor de website die je bezoekt? Installeer dan onze Promojagers extensie voor Google Chrome! Je moet die maar één keer installeren en dan worden de kortingen vanzelf op je afgevuurd.

Wanneer je bijvoorbeeld de site van Plopsa, Sarenza, Hubo, ... bezoekt, zal je via de rode Promojagers balk bovenaan de actuele kortingscodes kunnen bekijken. Is er geen kortingscode op dat moment? Kijk dan of je kan inschrijven op de nieuwsbrief. Bij veel webshops (o.a. Adidas, JBL, C&A, …) krijg je een welkomstkorting. Ook blijf je altijd als eerste op de hoogte van exclusieve acties, codes, ...

5. Maak gebruik van klantenkaarten πŸ’³

Een klassieke tip die vaak over het hoofd wordt gezien: gebruik bij iedere aankoop je klantenkaart, aangezien je er bij veel winkels voordeel mee doet. Bij de ene (online) winkel krijg je er bulkkortingen mee (Colruyt), bij de andere spaar je dan weer punten bij iedere aankoop (Carrefour, Delhaize, Kruidvat, …). Die punten kan je vervolgens inruilen voor winkeltegoed of cadeaubonnen van bv. Bol. Ook met de klantenkaart van Lidl Plus en de Bonus Box van Albert Heijn, kun je via de app wekelijks extra kortingen krijgen bovenop het aanbod. Het is maar een kleine moeite en klantenkaarten zullen een belangrijke rol blijven spelen.

6. Ga voor bulkaankopen πŸ“¦

Veel supermarkten geven korting bij aankoop van een grote hoeveelheid (bv. 33,34% korting op Coca-Cola bij aankoop vanaf 24 stuks). Voor sommige mensen is dit echter een té grote hoeveelheid om alleen te consumeren. Daarom kan het interessant zijn om met familie of vrienden af te spreken om samen deze bulkaankopen te doen. Promojager Gunther heeft bijvoorbeeld een WhatsApp groepje waarin hij dit vraagt. Eén iemand gaat erom én je deelt de kosten 😊

Extra tip: velen gaan over de grens shoppen bij bv. Auchan (FR) of Kaufland (DE) om daar bulkaankopen te doen. Producten zoals water, frisdranken, cava, wijn, maar ook koffie en toiletpapier zijn er vaak goedkoper. Vergelijken is hier opnieuw de boodschap! Daarnaast moet je natuurlijk ook je vervoerskosten in rekening brengen.

❗ Let bij bulkaankopen wel altijd op de vervaldatum en of je je aankopen binnen die periode denkt te consumeren. Zo niet, dan is dit vaak weggesmeten geld.

7. Vind een ritme in terugkerende promo’s β™»οΈ

Veel producten komen regelmatig terug in promotie. Denk maar aan de gekende merken zoals Coca-Cola, Pampers, Jupiler, … waar er om de drie tot zes maanden een nieuwe én effectief straffe promo volgt! Je kan hier dus rekening mee houden en een (klein) voorraadje inslaan om de volgende promo te overbruggen. Zo hoef je geen producten aan de volle pot te kopen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor kledij en schoenen. Die koop ik zelf altijd tijdens de solden of Black Friday.

8. Maak een boodschappenlijstje β˜‘οΈ

Géén onnodige aankopen doen? Dan maak je best vooraf een boodschappenlijstje. Zo ga je gericht winkelen, bespaar je tijd én voorkom je dat je (veel) producten aankoopt die je eigenlijk op dat moment niet nodig hebt! Ga ook nooit met een hongerige maag op stap, want dan heb je natuurlijk overal zin in en doe je sneller impulsaankopen πŸ˜ƒ.

Een extra tip bij zo'n boodschappenlijstje is om vooraf de folderpromo's te doorbladeren en op basis daarvan eventueel een weekmenu samen te stellen. Als je dit moeilijk vindt, dan kunnen wij je met onze wekelijkse gerechtjes misschien wel inspireren.

Op onze site/app kan je trouwens zelf een favorietenlijstje samenstellen met de producten uit verschillende winkels of webshops die je interesseren. Je hoeft hiervoor enkel de producten die in promo staan op onze site/app een “hartje” te geven. In de winkel neem je vervolgens onze Promojagers app bij de hand én ga je naar je favorietenlijstje 😊 Kijk ook niet enkel op ooghoogte tijdens je supermarkt bezoekje, want daar staan meestal enkel de merkproducten…dé huisproducten of goedkopere merken staan vaak onderaan het rek.

9. Ga op zoek naar de snelverkoop 🀩

Voor wie dit nog niet wist: wie tegen sluitingstijd of zelfs ’s morgens vroeg naar de supermarkt gaat, kan vaak afgeprijsde artikelen scoren die in snelverkoop zijn omdat ze bijna vervallen. Bij Carrefour gaat dit over kortingen van -30% tot soms wel -70%, bij Albert Heijn is dit een standaard korting van -35%. Bij Lidl heet dit dan weer het “zero waste” concept, waarbij je vlees, groenten, fruit, salades, ... aan bodemprijzen tussen de € 0,20 en € 1 kan vinden, al moet je er dan wel snel bij zijn.

Ook vlak voor én na de feestdagen kan je koopjes doen bij verschillende supermarkten, denk maar aan verse bereidingen, vlees, vis, brood, … 😊 Je hoeft die producten zelfs niet eens meteen te consumeren. Een vers klaargemaakte pasta of een stuk vlees/vis die bijna vervalt, kan je perfect invriezen voor een dag dat je eens niets in huis hebt.

10. Maak van besparen een gewoonte πŸ’΅

Door consistent de promo's in de gaten te houden en te blijven vergelijken kun je maandelijks tientallen of zelfs honderden euro's besparen. Heb je hier geen tijd voor? Schrijf je dan zeker in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg iedere vrijdag een overzicht van de beste koopjes van die week. Ook delen we met HLN wekelijks een Promojagers supertip!

Wie hier een gewoonte van maakt en bovenstaande tips ook effectief opvolgt, zal minder snel in de bekende valkuilen van o.a. (valse) hoge kortingen en andere marketingtrucjes lopen.

Vond je dit artikel interessant? Check dan zeker alle andere artikels op onze bespaarblog!