Leren budgetteren: de weg naar financiële ontspanning
Leren budgetteren: de weg naar financiële ontspanning

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je hard werkt en toch steeds maar minder geld overhoudt aan het einde van de maand? Ben jij op zoek naar een manier om beter grip te krijgen op je financiën en eindelijk te kunnen (be)sparen? Dan is budgetteren precies wat je nodig hebt!

Met de juiste strategieën en technieken leer je hoe je elke cent effectief kunt gebruiken, zodat je meer financiële stabiliteit en vrijheid kunt creëren. In dit artikel leggen we kort de 50-30-20 budgetteringsregel uit en hoe je dit kunt toepassen in je dagelijks leven, zodat je eindelijk het leven kunt leiden dat je verdient.

Voor wie nog nooit van deze regel heeft gehoord: De 50-30-20 budgetteringstechniek is een eenvoudige manier om je inkomsten en uitgaven te beheren en besparingen te realiseren. Het idee achter de regel is om 50% van je netto-inkomen aan vaste kosten en basisbehoeften te besteden, 30% aan verlangens en 20% aan sparen of investeringen. Hieronder vind je stap voor stap uitgelegd hoe dit precies werkt:

  1. Bepaal je maandelijkse netto-inkomen. Het eerste wat je moet doen, is bepalen hoeveel geld je als gezin maandelijks binnenkrijgt, inclusief eventuele bonussen of bijverdiensten.

  2. Bepaal je basisbehoeften. De basisbehoeften zijn de uitgaven die nodig zijn om je dagelijks leven draaiende te houden, zoals huisvesting, voedsel, verzekeringen, gezondheidszorg, en vervoer. Deze opgetelde uitgaven zouden idealiter niet meer dan 50% van je totale inkomen mogen beslaan.

  3. Bepaal je verlangens. Verlangens zijn de meer luxueuze uitgaven die niet strikt noodzakelijk zijn, zoals reizen, uitstapjes, cadeautjes, kleding en elektronica. Al deze extraatjes samengeteld zouden niet meer dan 30% van je inkomen mogen innemen.

  4. Bepaal je besparingen en investeringen. De laatste 20% van je inkomen wordt best besteed aan besparingen en investeringen, zoals een spaarpot, pensioen, of beleggingsfondsen. Een veilige spaarbuffer zou gemiddeld 3 tot 6 keer je netto maandloon moeten bedragen om onverwachtse financiële problemen te kunnen opvangen.

  5. Controleer je uitgaven. Om te controleren of je de 50-30-20 regel naleeft, is het belangrijk om regelmatig je uitgaven na te gaan. Als je merkt dat je uitgaven boven de limieten uitstijgen, moet je wikken en wegen hoe je kosten kunt besparen, bijvoorbeeld door geld te besparen op vervoer, boodschappen of verzekeringen. Wij zullen op deze blog ook geregeld tips geven over hoe je op elk van deze categorieën (voeding, uitstapjes, huisvesting, …) kan besparen.

    • Extra tip: houd een boekje bij met al je uitgaven. Dit kan ook makkelijk bijgehouden worden in de notities van je gsm.

  6. Pas de regel aan. Houd er rekening mee dat de 50-30-20 regel als richtlijn dient en dat je deze naar eigen wens kunt aanpassen. We weten dat deze techniek niet voor iedereen even haalbaar is. Omgekeerd kan het ook dat je graag méér geld wilt sparen. Dan kun je ervoor kiezen om meer dan 20% van je inkomen opzij te zetten.

Laten we deze budgetteringsregel eens in de praktijk toepassen. Volgens de Vlaamse overheid werd het netto persoonlijk inkomen in 2021 geschat op € 1.933 per maand. Rekening houdende met de loonindexering en om het rekenen te vergemakkelijken, zou een modaal gezin in 2023 dus over een netto-inkomen van ongeveer € 4.000 beschikken. Dit wil zeggen dat idealiter

  • max. € 2.000 (50%) van het netto-inkomen wordt gespendeerd aan de huur of afbetaling van je woonst, boodschappen, vervoer, verzekeringen, schoolkosten van je kinderen, …

  • max. € 1.200 (30%) van het netto-inkomen wordt besteed aan ontspanning zoals uitstapjes, verjaardagen, een nieuw paar schoenen, of eventueel een reisje.

  • De overige € 800 wordt aan de kant gezet op de spaarrekening of geïnvesteerd in beleggingen, pensioensparen, etc.

Door deze 50-30-20 regel toe te passen, kun je beter inzicht krijgen in hoe je geld uitgeeft en waar je eventueel kosten kunt besparen. Het is echter belangrijk om realistisch te blijven en rekening te houden met je persoonlijke situatie.