Besparen op energie

Naast het afbetalen van je leningen, huis en auto zijn energiekosten vaak één van de hoogste vaste kosten. Vooral met de stijgende gas- en energieprijzen is het vaak voor velen puzzelen om alle facturen op tijd te kunnen betalen. Een algemene tip die hierbij kan helpen is om zoveel mogelijk je meterstanden te noteren. Leg een schriftje in de buurt van je meterkast en noteer om de zoveel tijd de meterstanden. Zo krijg je een overzicht waaraan je het meest verbruikt. 
Om dit artikel voor jullie wat toegankelijker te maken, hebben we besparen op energie verdeeld over verschillende rubriekjes, namelijk besparen op 1) gas en verwarming 2) elektriciteit, en 3) water.  


10 TIPS OM TE BESPAREN OP GAS EN VERWARMING

  1. Installeer een smart thermostaat. Hierdoor krijg je heel gemakkelijk inzicht in het verbruik van je energie en ben je meer bewust van waar je eventueel op kan letten. Bovendien kun je deze thermostaten op afstand bedienen, wat weer scheelt in kosten als je eens bent vergeten om de thermostaat omlaag te draaien.
  2. Zet de thermostaat een graadje lager. Hoewel de temperatuur in je huis nog steeds aangenaam moet blijven, kan het zeer spaarzaam zijn om de thermostaat een paar graden lager te draaien, aangezien elke graad zo’n 7 procent scheelt in kosten. Zo is de ideale temperatuur in de slaapkamer 17°c en is de woonkamer al voldoende warm bij 19°c. Heb je het even koud? Investeer in een stevig donsdeken, kruip in de zetel met een dikke trui en maak het extra gezellig met een dekentje. 
  3. Installeer een nieuwe cv ketel. Hoewel deze tip om een grote investering vraagt, kan dit op lange termijn een behoorlijke besparing opleveren die al snel kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Vergeet daarbij ook niet om je cv ketel op tijd bij te vullen en de ecostand aan te zetten.
  4. Investeer in dubbel glas. Deze tip lijkt voor de hand liggend, hoewel nog lang niet alle huizen dubbel glas hebben. Dubbel of zelfs driedubbel glas zorgt voor een groot verschil in isolatie, waardoor de cv-ketel minder hard moet draaien. Ook dit is in eerste instantie een grote hap uit je budget, maar betaalt zich op lange termijn terug. Wie geen geld ter beschikking heeft voor deze investering, kan de ruiten ook isoleren door er bubbelfolie op te plakken. Hierdoor hou je de kou buiten, maar komt het zonlicht wel door het raam naar binnen.
  5. Aluminiumfolie achter radiator. Door aluminiumfolie of speciale radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, wordt de warmte weerkaatst en gaat deze niet verloren via het raam of de achterliggende muur. 
  6. Tochtstrips plaatsen. Veel warmte gaat verloren door kieren onder de deuren. Voorzie zoveel mogelijk deuren van tochtstrips of tochtbanden, vooral de deuren dicht bij de voordeur.
  7. Verlucht je huis. Hoewel dit onlogisch lijkt, is het belangrijk om regelmatig je ramen open te zetten en het huis te verluchten. Verse lucht warmt namelijk veel sneller op dan 'oude' vochtige lucht. Opnieuw een handige investering om je ventilatiesysteem te reguleren is de aankoop van een mechanische ventilatie die je woning constant voorziet van verse lucht. 
  8. Zonneboiler. Met een zonneboiler kunt je je gasverbruik tot wel 30% verminderen. Een zonneboiler verwarmt het leidingwater met behulp van de zon. Al het warme water wordt opgeslagen in een warmteaccu. Is het water in de boiler niet op temperatuur? Dan springt de ketel bij om het water te verwarmen. 
  9. Verminder de hitte in huis. Niet enkel tijdens de winter is het moeilijk om de perfecte temperatuur te vinden. In de zomermaanden is het vaak heel warm in huis, waardoor we de airco of ventilator optimaal benutten. Deze zijn echter overbodig als je je gordijnen sluit en bakken met ijs in de kamer zet die langzaam smelten.
  10. Gebruik deksels tijdens het koken. Hoewel deze laatste tip geen grote besparing zal opleveren, is het wel iets waar we makkelijk op kunnen letten. Als je je kookpotten- en pannen tijdens het koken afdekt, gaat er minder warmte verloren en zal je water bijvoorbeeld sneller gaan koken. Zo verbruik je minder gas én bespaar je tijd.  

10 TIPS OM TE BESPAREN OP ELEKTRICITEIT

  1. Luchten van kleding. Vaak gaan we na 2-3 dagen onze kleren in de was gooien terwijl deze niet eens vies zijn. Hang ze een dagje buiten aan de waslijn en het ruikt weer fris. Dit bespaart je hopen werk én enkele trommels per jaar. Doe je toch je was in de wasmachine? Vergeet dan niet om je was meteen uit de machine te halen. Vaak wordt dit vergeten en mag je opnieuw beginnen omdat je was niet meer fris ruikt. 
  2. Zet je stand-by apparaten uit. Hoewel er heel wat apparaten zijn die je niet kan volledig kan uitschakelen (vb. vaatwasser), is het voor veel andere apparaten weer heel makkelijk om energie te besparen. Door je tv, laptop, of zelfs wasmachine uit het stopcontact te halen verbruiken ze geen overbodige elektriciteit. 
  3. Doe het licht uit. Deze tip geldt echter niet voor alle lampen, aangezien het voor sommige (vb. tl-verlichting) voordeliger is om aan te laten. Een nog betere tip is om overal in je huis ledverlichting te installeren. Heb je jonge kinderen in huis? Dan is het natuurlijk handig om te investeren in lichtsensors. 
  4. Was je kleren op koude temperatuur. Met deze dubbele budget tip bespaar je niet enkel op de kosten van je energie, het is ook nog eens beter voor je kleren. Hoe hoger de temperatuur van je wasmachine, hoe meer energie je verbruikt. Was je kleren daarom altijd op een zo laag mogelijke temperatuur.
  5. Koop energiezuinige apparaten. Een tip waar we allemaal op zouden moeten letten wanneer we een nieuw apparaat willen aankopen: let op de energie labels! Ben je geneigd om een apparaat met label C, D, of hoger aan te kopen, hou dan rekening met het hoge energieverbruik (kWh) die je later sowieso terug betaalt. Probeer bij de aanschaf van een nieuw apparaat dus altijd voor het meest energiezuinige product te gaan (A, A+, A++).
  6. Laat de droogkast achterwege. Vooral in de winter is een droogkast een handig hulpmiddel, maar helaas verbruikt ook dit apparaat energie. Probeer daarom zo veel mogelijk je was op te hangen, bij voorkeur buiten, waar de wind en de zon ervoor zorgen dat de was snel droog is. Ook in de winterperiode kun je de was probleemloos buiten ophangen.
  7. Laat je vlees in de koelkast ontdooien. Een grote besparing zal dit niet opleveren, maar wel een goede tip. De kou van het vlees zorgt voor extra koeling in je koelkast, waardoor hij minder energie verbruikt. Dan mag je natuurlijk niet vergeten om de dag voordien al je vlees uit de diepvries te halen. 
  8. Laat de oven dicht. Gebruik je de oven tijdens het koken? Weersta dan de verleiding om de deur elke keer open te maken om naar binnen te piepen. Telkens wanneer je de deur opent, zakt de temperatuur enkele graden, waardoor de oven opnieuw energie nodig heeft om op temperatuur te komen.
  9. Laad je telefoon niet ’s nachts op. Een tip die ik zelf nog te vaak vergeet. In principe heeft je telefoon maar enkele uren nodig om volledig op te laden. Laat je hem ’s nachts in het stopcontact, dan wordt er onnodig energie verbruikt. Het is bovendien ook slecht voor de batterij van je telefoon.
  10. Beperk het gebruik van elektrische apparaten. Met deze laatste elektriciteitstip kan je eindeloos naar creatieve oplossingen zoeken om het gebruik van elektrische apparaten te verminderen. Laat je haar bijvoorbeeld vanzelf drogen in plaats van een haardroger te gebruiken of probeer eens krulspelden uit in plaats van de krultang. Lees eens een boek in plaats van de hele avond op je laptop te zitten. Laat je keukenmachine achterwege en snijd je groenten met de hand. Hoewel dit onbenullige tips lijken, kunnen ze uiteindelijk toch bijdragen aan een lagere energierekening.

5 TIPS OM TE BESPAREN OP WATER

  1. Neem een douche (i.p.v. een bad). Een douchebeurt van 9 minuten kost je gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Bovendien bespaart een douche je ook veel meer tijd en wordt er minder energie verbruikt om het water op te warmen.  
  2. Gebruik een timer in de douche. Een tip die we allemaal zouden moeten toepassen: zet een timer aan tijdens het douchen (bijvoorbeeld 10 minuten). Ook al is het een heerlijke douche, voor je het weet ben je een half uur verder en heb je een ton warm water verbruikt.  
  3. Waterbesparende douchekop. Niet alleen een timer kan erg nuttig zijn, ook het installeren van een waterbesparende douchekop is een interessante investering. Hoewel je er niets van merkt, zorgt de douchekop ervoor dat je heel wat liters water per douchebeurt minder verbruikt.
  4. Draai de kraan dicht. Of je nu je tanden poetst, je handen wast, de afwas doet, of je haar met shampoo inzeept: laat de kraan niet lopen. Dit zorgt voor onnodige verspilling van water én geld.
  5. Gebruik regenwater. Heb je een grote tuin of veel planten in huis? Voorzie dan een regenton in de tuin waarin je regenwater kan opvangen. Dat water is niet alleen beter voor de planten, maar scheelt ook in waterverbruik.