Besparen op boodschappen (en grote aankopen)

In een vorig artikel gaven we jullie al 10 tips mee om te besparen op boodschappen. Graag trekken we de lijn hier verder en breidden we dit artikel uit met nóg meer tips.    


BESPAREN OP VOEDING

  1. Koop huismerken in plaats van A-merken. Een leuk wist-je-dat-je: huismerken zijn vaak net zo goed als de A-merken. Laatstgenoemden dienen vaak puur als marketingmiddel en zijn zo een interessanter verdienmodel voor de fabrikanten, hoewel huismerken vaak in dezelfde fabriek worden gemaakt. Het enige verschil is dan de verpakking en merknaam. Laat je dus niet verleiden en kies voor huismerken, die vaak onderaan in de winkelrekken te vinden zijn. A-merken zijn dan weer doelbewust op ooghoogte geplaatst zodat die als eerste opvallen bij de consument. 
  2. Let op je voeding. Minder beleg op je brood, minder vlees én meer groenten zijn niet alleen goedkoper en gezonder voor je lichaam, maar ook beter voor het milieu en dierenleed. 
  3. Besparen tijdens het koken. Hoe kleiner de pan, hoe sneller de warmte zich opbouwt en hoe sneller je eten gaar is. Hoe kleiner de kookplaat, des te kleiner de kans bestaat dat er warmte langs de pan schiet. Let er bovendien op dat je de kookpot of pan afdekt met een deksel -> Zo bespaar je gas én tijd.  
  4. Bewaar elk restje. Soms lijkt een restje te klein om te bewaren, maar meerdere kleine restjes maken ook één grote. Bewaar dus alles in plaats van weg te gooien, én kijk elke week in de koelkast hoe je hier een nieuwe maaltijd mee kan maken. Lukt dat niet, dan kun je natuurlijk alsnog de restjes weggooien. Een extra tip hierbij is om meer eten vooraf te snijden en in te vriezen. Dit lukt bijvoorbeeld perfect met restjes kaas die je kan raspen. Ook brood dat niet meer super vers is kun je gebruiken voor toast, croutons voor in de soep, broodpudding, … 
  5. Drink meer water. Vermijd zoveel mogelijk alcohol, frisdrank, of koffie en kies voor water. Het is niet alleen veel goedkoper, maar ook heel gezond. Ben je niet zo’n liefhebber van water? Maak er dan zelfgemaakte thee van of doe er wat citroen bij voor een lekker smaakje.
  6. Koop géén kant-en-klare maaltijden. Al lijkt het zo gemakkelijk, kant- en klare maaltijden zijn vaak dubbel zo duur dan dat je zelf eten maakt. Vooral wanneer je met z’n tweetjes bent of een gezin hebt, is het veel voordeliger om zelf te koken. Verdeel de taken, maak er een gezellige kookavond van en geniet van je vers en lekker gerechtje.
  7. Vermijd maaltijdservices. Deze tip sluit aan bij de vorige én komt op hetzelfde neer. Maaltijdservices zoals TakeAway en Deliveroo maken het heel gemakkelijk om vanuit je zetel in enkele klikken je eten aan huis te laten leveren. Ook andere zoals HelloFresh en Foodbag zorgen ervoor dat je niet te lang moet nadenken wat eten betreft. Hoewel ik deze maaltijdservices zélf echt top vind, kunnen we niet ontkennen dat ze niet goedkoop zijn. Wil je besparen? Zoek dan vooraf een recept uit en ga zelf boodschappen doen.
  8. Koop seizoensproducten. Deze tip is vooral van toepassing op fruit en groenten. Koop dus geen aardbeien in hartje winter of boerenkool in het zomerseizoen. Wil je extra besparen, ga dan eens langs bij een lokale boer of handelaar, wie weet kun je ze nóg goedkoper scoren dan in de supermarkt. Dan blijven ze niet enkel langer vers, maar zo draag je ook je steentje bij voor de lokale handel. 
  9. Maak een boswandeling. Een boswandeling is niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt ook voor gratis voedingsproducten. Zo kan je bijvoorbeeld noten en kastanjes rapen, of rozenbottel plukken om thee van te maken. Zorg wel dat je dit in beperkte mate doet! Er moet natuurlijk nog voldoende voedsel zijn voor de diertjes in het bos. 
  10. Ontbijt als een keizer(in). Een koekje rond 10u, een soepje rond 11u30, een vieruurtje, en een zakje chips bij het tv-kijken… Snoepen en snacken tussen de maaltijden door kan ongemerkt veel geld kosten. Vandaar is het heel belangrijk om je dag te beginnen met een stevig ontbijt die je een langdurig verzadigd gevoel geeft. Zo heb je voldoende energie om het tot het middag- of avondmaal vol te houden én is het gezonder voor je lichaam. Om dit snoepen te vermijden kan je ook vooraf al de bewuste keuze maken om tijdens het winkelen minder snacks te kopen.
  11. Plan je maaltijden vooraf. Wie regelmatig de folders van supermarkten in de gaten houdt, kan op basis hiervan een weekmenu samenstellen. Zijn er bepaalde producten in aanbieding? Probeer dan hiermee een gerechtje samen te stellen. Dit kan een besparing tot wel -20% van je boodschappenbudget opleveren.
  12. Voedselverspilling vermijden. Voedselverspilling, we zijn er allemaal wel eens schuldig aan. Zoals ik in een vorige tip al vermeldde, zijn er heel wat manieren om je restjes te bewaren. Voedsel wegsmijten is niet alleen geldverspilling, maar ook slecht voor het milieu en zonde van al het verloren werk. De laatste jaren zijn er echter heel wat organisaties die zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Zo bestaan de volgende interessante concepten die je bovendien ook wat geld kunnen doen uitsparen.
    1. Too Good to Go. Dit is een online app waarmee je in jouw buurt brood, beleg, drankjes of zelfs volledige maaltijden kunt ophalen aan een zeer voordelige prijs. Heel wat restaurants, bakkerijen, slagers en supermarkten zitten aan het eind van de dag met producten die niet verkocht werden. Om dit overschot niet weg te moeten smijten, kun je de dag voordien of soms nog de dag zelf een portie van het overschot reserveren. Je weet vooraf nog niet wat je precies zal krijgen, maar het is wel een leuke manier om nieuwe dingen uit te proberen en mee te bouwen aan een duurzamere toekomst.
    2. Foodello. Foodello is een online supermarkt die voedselverspilling tegengaat door restpartijen van voedselproducenten op te kopen en deze aan te bieden met kortingen die variëren van 20-90%. Deze producten worden met korting of soms zelfs gratis verkocht vanwege een naderende tenminste-houdbaar-tot datum, een veranderde verpakking, of omdat een product uit het assortiment verdwijnt.
    3. Zero waste concept. Zoals we allemaal wel weten zijn supermarkten de grootste verspillers binnen de voedselketen. Jaarlijks worden tonnen voedsel weggesmeten door de overschreden houdbaarheidsdatum. Echter gaan meer en meer supermarkten zich inzetten voor het Zero Waste beleid. Dit houdt in dat ze producten die moeilijk verkocht raken (door de vervaldatum of een beschadigde verpakking) aan een bodemprijs aanbieden.

BESPAREN OP NIET-VOEDING  

  1. Stop met roken. Roken is niet alleen héél slecht voor de gezondheid, maar het kost je een fortuin. Net zoals alcohol is het een dure gewoonte waar je op wekelijkse basis heel wat geld aan spendeert. Daarom lijkt het ons interessant om eens te berekenen hoeveel dit je op jaarbasis kost. Wedden dat je met dat geld al een paar leuke uitstapjes of een reisje kan plannen? 
  2. Gebruik je staaltjes. Heel wat apotheken, parfumeries of zelfs tijdschriften delen regelmatig gratis samples uit van een nieuwe parfum, shampoo of body lotion. In plaats van deze testers in een hoekje van je kast te steken, kun je je waarschijnlijk wel een week lang behelpen met alle staaltjes. Toch het proberen waard, niet? 
  3. Boeketje bloemen uit de tuin. Heb je niet de middelen om je huis in te richten met allerlei decoraties? Dan kan je je woonkamer of keuken al een pak gezelliger maken met een boeketje bloemen. Neem een kijkje in je tuin en pluk hier en daar enkele bloemetjes om de ruimte op te fleuren. 
  4. Tweedehands meubels. Een woning inrichten met allerlei meubeltjes is voor velen een zeer grote kost. Gelukkig zijn er heel veel manieren om ook hier op te besparen. Denk maar aan kringloopwinkels, de Eco-Shop, of Facebook Marketplace. Vaak worden meubels zelfs gratis weggegeven, al moet je er dan wel snel bij zijn. Is het niet helemaal wat je zoekt? Geef het een likje verf en maak er een DIY-projectje van. Zo heb je niet enkel een goedkoop, maar ook een uniek meubelstuk in je interieur.
  5. Natuurlijke schoonmaakproducten. Schoonmaakproducten zijn heel prijzig en geven vaak ook niet het gewenste effect dat ze beloven. Er zijn echter heel wat goedkopere en natuurlijke producten die werken als een wondermiddel. Denk maar aan azijn, waterstofperoxide, nagellakremover, zout, thee, … 
  6. Koop ná het seizoen. Voor én tijdens belangrijke feestdagen (Valentijn, Pasen, Sinterklaas, Kerst) pakken winkels maar al te graag uit met de nieuwste decoratie en cadeautjes. Een slimme tip om veel geld te besparen: koop alles net ná het seizoen. Dan kun je vaak decoratie, adventskalenders of andere zaken aan een veel lagere prijs scoren. 
  7. Besparen op de kapper. Ja, oefening baart kunst. Schaf een tondeuse aan en de coupes van je mannelijke gezinsleden zijn in no time opgefrist. Heel moeilijk is het niet, maar heb je toch een lastig kapsel dat veel onderhoud vergt? Probeer dan eens langs te gaan bij een lokale kappersschool. Deze studenten zoeken vaak modellen en geven je gratis een nieuwe look. 
  8. De 30 dagen - 10 minuten regel. Ben je iemand die vaak impulsaankopen doet en achteraf spijt heeft? Probeer dan eens de 30 dagen – 10 minuten regel uit. Als je in de winkel rondloopt en iets in de winkelkar legt waarvan je niet 100% zeker bent of je het nodig hebt, loop dan nog 10 minuten in de winkel rond, bekijk het product af en toe, en bedenk of je het echt zal gebruiken. Ben je na deze tijd nog steeds overtuigd, koop het dan. Zo niet, leg het terug in het winkelrek. Voor grotere en duurdere aankopen zoals meubels, een tv, of wasmachine pas je dezelfde regel toe, maar dan 30 dagen lang. Wie weet vind je in tussentijd zelfs een veel betere aanbieding. 
  9. Reken de prijs om naar je uurloon. Ook deze tip zorgt ervoor dat impulsaankopen worden vermeden. Voor je iets aankoopt, reken dan even uit hoeveel uren je hiervoor moet werken. Vraag jezelf even af of deze aankoopprijs in verhouding staat met je loon en of dit product al dat harde werk waard is.