Besparen op autokosten

Heel wat mensen maken de fout om een auto aan te schaffen die veel te duur is in verhouding met hun inkomen. Hierdoor blijven ze achter met een berg schulden of een lening die ze moeilijk kunnen aflossen. Ook vergeten velen vaak dat de kosten van een auto niet stoppen bij de aankoop, maar er ook autoverzekeringen, autotaksen, onderhoud en benzine te betalen zijn. Stel jezelf daarom eens de volgende vraag:

HEB IK ECHT EEN AUTO NODIG? 

Woon je in een grote stad waar parking moeilijk te vinden is? Dan zijn er vaak veel andere transportmogelijkheden om op je werk te raken of om je vrienden en familie te bezoeken. Maak je zelden gebruik van je auto? Dan is het misschien een betere optie om een auto te huren in plaats van al die jaarlijkse kosten te betalen. Een goede oplossing hiervoor is bijvoorbeeld Cambio. Op deze app kan je heel makkelijk een auto reserveren in de buurt én kan je zolang rondrijden als je wenst. Na de rit plaats je de auto gewoon terug op zijn vaste staanplaats en betaal je achteraf het aantal gereden kilometers.
    
Woon je ergens waar bovenstaande mogelijkheden beperkt zijn, of heb je een groot gezin? Dan ben je waarschijnlijk wél verplicht om een auto te kopen. Daarom geven we jullie graag enkele nuttige tips mee om ervoor te zorgen dat je óók op autokosten wat geld uit kan sparen. Om te starten, drie voor de hand liggende, maar daarom niet minder belangrijke tips:

  1. Moet je ergens dichtbij zijn? Laat dan je auto eens staan en ga te voet of met de fiets. Het is minder belastend voor je auto, je bespaart er heel wat brandstof mee, én het is gezonder voor je lichaam. 
  2. Deel de autokosten. Woont je collega dicht bij je in de buurt? Rijd dan samen naar het werk. In wat grotere steden bestaat ook vaak de mogelijkheid om je auto online te registreren. Zo kunnen mensen makkelijk zien met wie ze kunnen meerijden of kun je iemand anders z’n auto even uitlenen. 
  3. Koop bewust. Zoals ik daarnet al zei, kopen heel wat mensen een dure auto die ze zich eigenlijk niet kunnen permitteren. Past een nieuwe auto niet in het budget, dan kun je natuurlijk voor een lagere prijs een tweedehandsauto kopen. Let dan wel op met het aantal gereden kilometers, het bouwjaar en de staat van de wagen. Sommige tweedehands auto’s zullen je veel meer aan onderhoud en belastingen kosten omdat ze in slechte staat zijn. Denk ook eens na over de grootte van je auto. Zo zijn de jaarlijkse kosten bij kleinere wagens vaak een pak goedkoper.  

PAS JE RIJGEDRAG AAN

  1. Laat je gas eerder los. Als je in de verte een rood stoplicht ziet of als je voorrang moet verlenen, let er dan op om je gas eerder los te laten. Door de meters die je wagen uitbolt, rijdt je op dat moment niet op brandstof. Die extra gratis meters lijken van weinig belang, maar kunnen een groot verschil uitmaken voor wie iedere dag vele kilometers met de auto aflegt. 
  2. Let op je toeren. Bespaar kosten door sneller te schakelen naar een hogere versnelling. Zo zal je motor minder hard moeten werken en scheelt dit in brandstof. Een extra tip om brandstof te besparen is om aan een constante snelheid te rijden in een laag toerental. 
  3. Luchtweerstand en gewicht beperken. Is je auto zwaar beladen of staan de ramen open? Dan is het gewicht en de luchtweerstand van je auto veel groter, en zal dit veel meer energie verbruiken. Probeer dit dus te beperken. 
  4. Kies voor de kortste route. De kortste route = het minst aantal kilometers. Vaak kun je dit instellen op je navigatiesysteem en berekent deze vanzelf de kortste route. Nieuwere navigatiesystemen hebben ook vaak een eco-route, dit is de meest brandstofzuinige route voor je wagen. Let op: deze routes zijn niet altijd de snelste optie! 
  5. Rijd niet te hard. Niet enkel vermijd je zo snelheidsboetes, maar hard rijden zorgt er voor dat je banden sneller gaan slijten. Probeer ook zo weinig mogelijk op het laatste moment hard af te remmen. Hierdoor zullen je remmen heel snel slijten en moet je vaker deze onderdelen vervangen.

BESPAREN OP TANKEN

  1. Dynamic pricing. Tegenwoordig werken veel pompstations met deze nieuwe vorm van prijsstrategie. Dynamic pricing houdt in dat bepaalde momenten van de dag goedkoper zijn om te tanken dan andere. Wie goedkoper wil tanken, moet wél vroeg uit de veren, aangezien brandstof het goedkoopst is tussen 3 en 6 uur. Is dit te vroeg voor je en rijd je vaak in de spitsuren? Dan tank je het best vóór de ochtendspits in plaats van de avondspits.
  2. Op vakantie met de auto. Deze tip vraagt even tijd, maar zoek vooraf eens op op welke plekken en in welke landen je het goedkoopst kan tanken. Op die manier kan je je route uitstippelen richting je eindbestemming. 
  3. Vermijd tanken langs de snelweg. Op deze plaatsen kan de prijs van brandstof tot wel 15 cent per liter meer bedragen dan bij het lokale tankstation. Volgens onderzoeken is het ook niet aangeraden om op maandag te tanken, want dan is de prijs het hoogst. Wanneer tank je dan wel best? Op zondag!  
  4. Tanken over de grens. Woon je dicht bij Frankrijk of Duitsland? Dan is het misschien wel handig om naar één van onze buurlanden te rijden. Hier zijn de brandstofkosten in veel gevallen goedkoper, maar vooraf vergelijken is de boodschap.

BESPAREN OP ONDERHOUD 

  1. Lees de gebruikshandleiding. Zo ken je het onderhoudsschema van je wagen en kun je met een beetje knowhow heel gemakkelijk zelf je olie-, rem- en koelvloeistof bijvullen. Zo spaar je niet enkel de kosten uit die een monteur zou aanrekenen, maar verkwist je ook geen brandstof om naar de garage te rijden. 
  2. Bovenstaande tip geldt ook voor andere kleine probleempjes. Is er een lamp kapot in je wagen en kun je deze toch niet zelf vervangen? Vraag dan eens hulp aan een handig familielid of de buurman. Autokenners kunnen zo’n probleempjes vaak in no time oplossen.
  3. Check regelmatig de luchtfilter. De luchtfilter van je wagen speelt een grote rol bij het benzineverbruik. Vandaar is het belangrijk om deze regelmatig te controleren en stofvrij te maken. Zo moet je deze niet meteen vervangen en kan dit een besparing tot 7% van je brandstofkost opleveren. 
  4. Bandenspanning controleren. Ook een te lage bandenspanning kan je benzineverbruik doen stijgen. Door regelmatig je bandenspanning te controleren kan dit een besparing tot 10% opleveren. Let er ook op om niet met versleten banden rond te rijden, want ook deze zorgen voor een groter brandstofverbruik. Veel mensen controleren dit veel te weinig waardoor ze op het einde van de rit ook hogere onderhoudskosten betalen.