Bespaartips voor 2023

Besparen in 2023

Onze tips om te besparen in 2023, in samenwerking met © https://www.hln.be.


 

1. Vergelijken, vergelijken, vergelijken

“Vergelijken is een van de belangrijkste tips die ik kan meegeven”, aldus Devisch. “Staar je daarbij niet blind op de prijs per stuk, maar bekijk altijd de prijs per kilo of per liter. Ik weet bijvoorbeeld dat als ik kaas koop voor 10 euro per kilogram, ik een koopje doe. Los van de prijs per stuk. Voor frisdrank of water, reken ik altijd om naar de prijs per liter. Wie alleen naar de prijs per stuk kijkt, komt vaak bedrogen uit.” Om een idee te geven van wat een koopje is: 0,20 euro per luier van Pampers, 0,10 euro voor een vaatwastablet en 0,20 euro voor een waspod. Vergelijk ook de prijzen bij verschillende aanbieders.
 

2. Schaf zo veel mogelijk klantenkaarten aan

“Wie geen of weinig klantenkaarten gebruikt, kan hier volgend jaar misschien op inzetten”, gaat Devisch verder. “Vraag ze overal waar je kan en maak er maximaal gebruik van. Bij supermarkten zoals Delhaize en Carrefour kan je er punten mee sparen, die je na een tijdje kan inwisselen voor een cheque van 5 euro of een cadeaubon van Bol.com. Ook met de klantenkaart van Colruyt en Lidl Plus krijg je extra kortingen bovenop het aanbod. Het is maar een kleine moeite en klantenkaarten zullen een belangrijke rol blíjven spelen.”
 

3. Koop producten die vlakbij vervaldatum zitten

“Producten die dichtbij de vervaldatum zitten, worden vaak met korting verkocht”, aldus Devisch. “Hou dat in de gaten. Bij warenhuisketen Lidl worden deze producten vaak afgeprijsd tegen sluitingstijd, andere winkels doen het net na het weekend. De kortingen kunnen oplopen van 30 tot zelfs 70 procent. Je hoeft die producten zelfs niet eens meteen te consumeren. Een vers klaargemaakte pasta die de dag zelf vervalt, kan je perfect invriezen voor een dag dat je eens niets in huis hebt. Dat doe ik regelmatig.”
 

4.  Maak gebruik van hoeveelheidskortingen

Voor sommige kortingen moet je een bepaalde - vaak grotere - hoeveelheid van een product kopen. “Je kan dan afspreken met familie of vrienden om een soort groepsaankoop doen", aldus Devisch. “Zelf heb ik daarvoor een groepje gemaakt op WhatsApp met familie. Als er bijvoorbeeld een leuke hoeveelheidskorting is voor cola, vraag ik even of er nog iemand geïnteresseerd is. Als het een héél uitzonderlijke actie is, is het vaak ook gewoon de moeite om zelf een grote hoeveelheid van het product in kwestie aan te schaffen.”


5. Stel je boodschappenlijst op voorhand samen

Volgens de beheerder van Promojagers België maak je ook best een lijst van boodschappen voor je naar de winkel vertrekt. Zo vermijd je impulsaankopen. “Je hebt dan ook de tijd om grondig uit te vlooien wat er op dat moment interessant is om te kopen. Het is sowieso niet verstandig om naar de supermarkt te gaan als je honger hebt, want dan kom je met veel meer terug dan je nodig hebt. Gewoon omdat het er lekker uitziet.”


6. Gebruik cashbacksites

Een geweldige manier om geld te besparen is gebruikmaken van cashbacksites. “Denk bijvoorbeeld aan FamilyCard", aldus Devisch. “Je registreert je online en krijgt dan een klantenkaart waarmee je kortingen kan scoren in meer dan duizend online winkels. Er wordt duidelijk aangegeven welke sites aangesloten zijn. Grote spelers als Ici Paris XL en DreamLand zitten er ook op. De korting bedraagt soms maar 2 tot 5 procent, maar op een voldoende groot bedrag, kan dat toch oplopen."
 

7. Schrijf in op nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven kunnen ook handig zijn om centen te besparen. “Schrijf daarop in, zodat je als eerste op de hoogte bent als er zaakjes te doen zijn bij supermarkten of andere winkels. Vaak krijg je ook extra kortingscodes toegestuurd, die anderen niet krijgen.”
 

8. Hou folders in het oog

“Dat is ook een belangrijke”, aldus Devisch. “In februari gaan we daar extra inzetten op onze website. Nu kan je op onze site al alle mogelijke kortingscodes en cashbackacties vinden, maar we gaan ook de folders van een heleboel winkels en supermarkten integreren. Zodat je alles mooi samen op één platform vindt. Mensen zullen zelf ook promo’s kunnen toevoegen en opladen, met moderatie uiteraard. Het zal een beetje hetzelfde systeem zijn zoals we gebruiken op Facebook. Je zal ook anderen kunnen taggen.”
 

9. Doe online je voordeel met deze extensie

Promojagers België ontwikkelde eerder ook al een extensie die je heel eenvoudig kan installeren in Google Chrome en die je op elke website alle (al dan niet verborgen) kortingscodes toont. “Wij verzamelen alle kortingscodes van het moment in onze tool. Je moet die maar één keer installeren en dan vuurt ze de kortingen gewoon op je af, op welke website je ook komt. Je kan er ook zelf nieuwe kortingen mee melden.”
 

10. Combineer acties

En een laatste gouden tip die Devisch heeft voor de lezers van HLN: combineer zo veel mogelijk kortingen. “Bij Colruyt kan je bijvoorbeeld een Rode Prijs (laagsteprijsgarantie, red.) combineren met kortingsbonnen van producenten, die je onder meer kan vinden op Zin in Meer. Zo kan je flink je voordeel doen en soms zelfs je rekening tot 0 euro herleiden, bijvoorbeeld voor Dash, Ariel of Always. Combinatiekortingen zijn altijd interessant, zowel in de winkel als online.”
 

Nog tips voor ons? Laat het weten via onze Facebook groep, onze site of via [email protected].

Groetjes
Gunther